Slowly we dive

Slowdive+slowtime

Απλά παραδέξου πως οι Slowdive είναι μια συναισθηματική φυλακή που αν πέσεις μέσα δε θα μπορείς, δε θα θέλεις να ξεφύγεις. Είναι αυτό που συμβαίνει με κάποιες μπάντες, το μόνο που χρειάζεται είναι να ανανεώνεται ο μύθος, ώστε να παγιδευτούν οι νεότεροι και να θυμηθούν οι παλιοί συγκρατούμενοι. Και πάει λέγοντας. Εδώ και πέντε μέρες χαμένος σε αυτό το βυθό που ονομάζεται Slowdive. Αυτό που παλια λεγόταν shoegaze σήμερα κάποιοι το λένε postαρισμα. Mην ανησυχείς, είναι οι ίδιοι άνθρωποι, αυτοί που ανατριχιάζουν μόλις οι κιθάρες αντηχούν θαμπες, λιωμένες στο delay, το wall of sound μιας γενιάς που ξέχασε να ονειρεύεται. Που είμαστε ρε;

Από το 89 ως το 95, τι σου λεω τώρα και σένα αναγνώστη του 2089 και του 2095, τρεις δίσκοι, long-play, πες δέκα EP, μερικές συλλογές, για να διατηρείται ο μύθος. Άσε με, μερικά πράγμ19910726_slowdive_derbyατα δε μπορείς να τα εξηγήσεις με λέξεις, είναι απλώς ήχοι που ενστικτωδώς σε ανασηκώνουν από την καρέκλα και σε κρατάνε στο αέρα για όσο πρέπει. Τίποτα δεν πρέπει, στο ένστικτο είναι η τελική ανάλυση που λένε, στις συχνότητες που πιάνει το αυτί. Κι αν το καλοσκεφτείς, το shoegaze αρχικά δεν ήταν μουσικό είδος, είδος το έκαναν οι tourdiary_0002δημοσιογραφομουσικοκριτικοι, αφήστε μας ρε να το σκεφτούμε όπως εμείς θέλουμε. Το shoegaze ήταν μια παρέα παιδιών που γούσταραν να γρατζουνάνε τις κιθάρες τους, να πειραματίζονται με τα εφέ, να διασκεδάζουν και να στηρίζουν το ένα το άλλο. Τα κομμάτια τους, απλές μουσικές συνθέσεις, πες οι πρώτες βουτιές σε μια θάλασσα από νότες. Την ουσία κράτα, το collective της φάσης. Κι ας μην κρυβομαστε πίσω από ανόητα ευφυολογήματα τύπου “η άγνοια κινδύνου του νεαρού της ηλικίας”, ρε, δεν ακούτε, αφήστε μας να νοιώθουμε και να σκεφτόμαστε όπως θέλουμε. Μαζί κάπως.

Κι αυτό είναι μια λίστα, μια αντιστροφη μέτρηση, αντιπροσωπευτική, όσο γίνεται, ή καλύτερα, είναι μια αντικειμενική λίστα ιεραχημένη υποκειμενικά, πες το κι έτσι:

10. Shine [Holding Our Breath EP, 1991] Ένα βίντεο, εισαγωγικό, μια ιδέα για το αυτί, μια πρώτη πτήση, και μια ιδέα για το μάτι, για να τοποθετησουμε τον ήχο σ’ενα κάδρο, να δούμε λίγο τα πρόσωπα των πρωταγωνιστών.

9. Melon Yellow [Souvlaki, 1993] Τελικά καταλάβαμε πως η ωρίμανση στην οποία αναφερόταν ο Donovan στο Mellow Yellow ήταν ένα κίτρινο πεπόνι που θα άνοιγαν οι Slowdive είκοσι έξι χρόνια αργότερα. 

8. Crazy for you [Pygmalion, 1995] Lyrics: Crazy for lovin’ you.. (repeated) Αυτό είναι όλο.

7. Primal [Just for a Day, 1991] Από παλιά προσπαθούσα να βρω μια λέξη για το πως με κάνει να νοιώθω η φωνή της Rachel σε αυτό το κομμάτι. Βρισκόμουν πάντα μεταξύ απόγνωσης και ματαιότητας.

6. Souvlaki Space station [Souvlaki, 1993] Μια ακόμα πτήση, στο διάστημα αυτή τη φορά, ένας μικρός ύμνος για πριν τον ύπνο ή και κατά τη διάρκειά του.

5. Morningrise [Morningrise EP, 1991] Είναι αυτό που κάποιοι άνθρωποι τη βρίσκουμε με το φάλτσο της φωνής, πες το και φαλτσέτα, πες την και Factory Records Syndrome αυτή μας την κατάσταση.

4. Spanish Air [Just for a Day, 1991] Κάτι σαν ιπτάμενο κρεματόριο με καταραμένους (doom baby doom) στίχους και Cocteau Twins αισθητική.

3. Silver Screen (demo)  [I Saw the Sun (unreleased)/unofficial, 1996] Άκου, είναι ένα εικοσάχρονο κορίτσι από Αμέρικα στον lastfm που έχει ακούσει το συγκεκριμένο κομμάτι 805 φορές, αυτή τη βερσιόν, τη ντέμο, τρεις ολόκληρες μέρες από τη ζωούλα του έχει σπαταλήσει ακούγοντας το. Κι όλη η αλήθεια του βρίσκεται στο μετρονόμο, έτσι όπως ξεκινά. Στοιχειωτικό, τουλάχιστον.

2. Blue Skied An’ Clear [Pygmalion, 1995] Άκου το κοιτάζοντας τις χαμογελαστές stoned φιγούρες των νεαρών αυτών ανθρώπων από το Reading στην αρχή αυτού του ποστ.

1. When the sun hits [Souvlaki, 1993] E τι να σου πω τώρα γι’αυτό;

Γεια σου 2013.

ΥΓ “like a mind altering substance, without the risk.”

Advertisements

Anything to say?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s