#1

OLE-998 Kurt Vile-Walkin On A Pretty DazeKurt VileWakin on a Pretty Daze [Matador]

Released: 9 April 2013

Length: 69:03

Producer: John Agnello, Kurt Vile & the Violators

Το πρώτο που έχεις να κάνεις είναι να κοιτάξεις τον Kurt, όχι αλήθεια, έτσι δεν μοιαζουν καπως οι σύγχρονοι γελωτοποίοι; Και μετά άκου τη μουσική του. Μην προσπαθείς να τα συνδέσεις, εκεί είναι και η μαγεία του κορυφαίου (εκ της κορυφής σε αυτή τη λίστα) αυτού δημιουργήματος. Διαβάζεις τους στίχους, ακούς τις συγχορδίες, κοιτάς τον άνθρωπο, τον είδα σε μια συνέντευξη τις προάλλες, είμαι πλεον βέβαιος πως είναι κρίμα που ο σύγχρονος πολιτισμός δεν οικοδομήθηκε πάνω στον αυτισμό.

Kurt-VileΚαι κάπως έτσι, με το Wakin on a Pretty Daze, σφραγίζεται ο χωρισμός του Kurt από τον Adam Granduciel, για την ακρίβεια το πρώτο μισό αυτού του χωρισμού  (το άλλο μισό ευχόμαστε να έχει την ίδια ένταση στο νεο δίσκο των War on Drugs-και κάτι μας λέει πως είναι πολύ πιθανό). O Απρίλης είχε ήδη ανοίξει το δρόμο, ας το πάρουμε αλλιώς. Αρχικά, φαντάσου πως βρίσκεσαι στη στη Φιλαδέλφεια του σήμερα, δες την σαν άλλο ένα χρεωκοπημένο Ντητρόιτ (και όχι σαν τη Νεα Φιλαδέλφεια, που κάποιοι νομίζουν πως ένα γήπεδο θα δώσει ελπίδα, μη μου τη λες σε παρακαλώ, εκεί πέταξα την πρώτη μου πέτρα, απλώς λεω, για την παραμύθα που τρώει ο κόσμος και μοιάζει να γουστάρει που την τρώει). Κι ο Kurt από το Philly, μη νομίζεις κι αυτός σε γειτονιές με χρεωκοπημένες οικογένειες έχει ζήσει. Όπως λέει κι ο Stephen Powers, o στρητ άρτιστ που ζωγράφισε τον τοίχο που κοσμεί το εξώφυλλο του  δίσκου: “so I took another path (which was just) I’m gonna be creative and not gonna smoke crack”. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή, ή δουλεύεις ή τον πίνεις.

Κι ο Kurt δούλεψε σαν το σκυλί, κάτι σαν τον Ty Segall ένα πράγμα. Το άλμπουμ γράφτηκε κατά τη διάρκεια της περιοδείας του Smoke Ring for my Halo το έντεκα και  ηχογραφήθηκε σε στούντιο στη Νεα Υόρκη, την Καλιφόρνια και την πατρίδα Φιλαδέλφεια το δώδεκα. Φέρε το δεπάνι για το δεκατρία. Κυκλοφορησε το Wakin on a Pretty Daze, το Jamaica Plain EP παρέα με τον Sore Eros, το It’s a big world out there (and i am scared) EP με υλικό από το Wakin, ψιλοαρπαχτή αλλά ντάξει, συνεχίζει ακόμα και σήμερα την περιοδεία,  μέχρι και το “Down In It” των NIN διασκεύασε. Είναι ο μαρμαρωμένος βασιλιάς του Φίλυ, δες τον από κάτω στο “KV Crimes”. Ποιον σου θυμίζει, τον Άσιμο, το Χριστό, τον αρχίγελωτοποιό της πόλης; Είδες που στα λεγα; Έλα νταξει δε θέλω να γράψω άλλα τέτοια, ήρθε η ώρα να του δίνουμε σιγά σιγά.

Ό,τι και να πεις για τον Kurt, αυτο το άκαπνο παλικάρι, με το 80s μέταλ λουκ και τη φωνή, το βλέμμα και το λεξιλόγιο γνήσιου pothead, you know, είναι λίγο. Είναι προφανής η αμηχανία του απέναντι στο φακό, δες τον στο βίντεο του “Never Run Away”, ο τρόπος που κάθεται, το air guitar, όλο αυτό. Κι από πότε έγινες ζυγιστής του Kurt Vile (και του όποιου Kurt Vile) ρε Jon; Συγνώμη. Από το Baby’s Arms μέχρι το “Girl Named Alex”, δεκαεννιά συγχορδίες, πενηνταέξι αεροπορικά εισιτήρια και ενενηνταοκτώ δάκρυα δρόμος. Αυτό ζύγισα και τ’αφήνω.

Τελευταία μου απορία, στο “Was All Talk” λέει: “Freaking-a-fuck” ή “Freak in the fog”;

Freaking-a-fuck
Through the dew in the dawn
All the words I’m saying are wrong, now won’t you watch me
There was a time in my life when they thought I was all talk

[άνευ spotify, δεν χρειάζονται πολλά λόγια, το τέλος χωράει και σε δυο αγκύλες]

2.  Arcade Fire – Reflektor
3.   Daft Punk – Random Access Memories
4.   Fuck Buttons – Slow Focus
5.   Girls Names – The New Life
6.   The Knife – Shaking The Habitual
7.   Savages – Silence Yourself
8.   Darkside – Psychic
9.   Boards Of Canada – Tomorrow’s Harvest
10.   Vampire Weekend – Modern Vampires Of The City
11.   Arctic Monkeys – AM
12.   Youth Lagoon – Wondrous Bughouse
13.   Still Corners – Strange Pleasures
14.   Fidlar – “Fidlar”
15.   Nick Cave And The Bad Seeds – “Push The Sky Away”
16.   Haxan Cloak – Excavation
17.   The National – Trouble Will Find Me
18.   Grouper – The Man Who Died In His Boat
19.   Foals – Holy Fire
20.   Wild Belle – Isles

Advertisements
This entry was posted in Uhmmmm and tagged , , . Bookmark the permalink.

Anything to say?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s